Euroviisu-kapellimestari Ossi Runnen viimeiset instrumentit nyt MES-soitinpankissa

Vintage-kitaroista ja Suomi-soittimista tunnettu MES-soitinpankki deponoi kokoelmaansa kolme vaskipuhallinta, trumpetin, flyygelitorven ja kornetin. Soittimet ovat edesmenneen Euroviisu-kapellimestari Ossi Runnen (1927-2020) viimeiset instrumentit. MES-soitinpankki deponoi soittimet trumpetisti Jukka Eskolan avulla, joka antoi soittimista myös ääninäytteet.

Teksti, kuva ja videot: Ella Jaakkola, 20.05.2022

Mes Puhaltimet

MES-soitinpankki laajentaa puhaltimiin

Kyseessä on MES-soitinpankin ensimmäinen puhallinsoitinhankinta. Puhaltimia on kolme kappaletta: Bach Stradivarius model 37 trumpetti, Getzen Eterna flyygelitorvi ja Yamahan valmistama kornetti. Soittimet ovat vuokrattavissa MES-soitinpankin verkkosivulta mes-soitinpankki.fi. 

Puhaltimet sekä haetaan että palautetaan Musiikin edistämissäätiön toimistoon, joka sijaitsee Helsingin kantakaupungissa osoitteessa Pieni Roobertinkatu 16 A, kolmannessa kerroksessa. Muut soittimet, eli kitarat, bassot, kanteleet, mandoliinit, banjo ja syntetisaattorit haetaan edelleen Kitarapajalta Kruununhaasta ja kaikki rummut edelleen Pannuhuoneelta Herttoniemestä.

Uudet soittimet ovat kuuluisan trumpetisti Ossi Runnen vanhat

Ossi Runne teki merkittävän elämäntyönsä trumpetistina, kapellimestarina ja säveltäjänä. Tasavallan presidentti Martti Ahtisaari myönsi hänelle musiikkineuvoksen arvonimen vuonna 1995. 

Runne aloitti musiikin opiskelun 8-vuotiaan, kun äiti talutti hänet synnyinkaupunkinsa Viipurin musiikkiopistoon viulutunneille. Kansainvälisesti menestynyt viulisti Onni Suhonen tarjosi Runnelle laadukasta klassisen musiikin opetusta viiden vuoden ajan. Sitten lapsuus ja musiikin harjoittelu päättyivät julmasti. Neuvostoliitto aloitti talvisodan pommittamalla Viipuria hyisen marraskuun viimeisenä päivänä vuonna 1939. Kotitalo tuhoutui ja perhe lähti evakkoon. Uusi koti löytyi Helsingin Kalliosta. 

Sinnikäs Runne halusi jatkaa musiikkiopintoja ja haki tasokkaan Kaartin soittokunnan oppilaaksi. Kaartin soittokunnan opiskelijoilla oli nimittäin pääsy myös Helsingin konservatorion oppilaiksi. Runne valittiin soittokuntaan ja pian instrumentti vaihtui viulusta oboen kautta trumpettiin. 

Runne aloitti muusikkouransa ajan tapaan tanssiorkestereissa ja jazz-kokoonpanoissa. Hän soitti oman jazz-kvintetin lisäksi Ossi Aallon, Toivo Kärjen, Olle Lindströmin, Erkki Ahon ja Al Stefanon orkestereissa. Haastavimmaksi pestiksi urallaan Runne on nimennyt China Varieteen kapellimestarikauden Tukholmassa, sillä ohjelmisto vaihtui hyvin tiuhaan ja omaksumisaikaa uudelle ohjelmistolle oli aina hyvin vähän. 

Runne muistetaan kuitenkin parhaiten ehkä sesonkiin sopien Euroviisuista. 

Runne debytoi Euroviisujen kapellimestarina vuonna 1966. Hän johti Suomen edustuskappaleen, oman sävellyksensä ja sanoituksensa Playboy, jonka esitti orkesterin säestämänä pop-laulaja Ann-Christinen Nyström. Katso esitys alla olevalta videolta. 




Trumpetit päätyivät MES-soitinpankkiin Jukka Eskolan avustuksella

Ossi Runne menehtyi 93-vuotiaana marraskuussa 2020. Leski otti yhteyttä jazzpianisti Seppo Hoviin koskien Runnen viimeisiä instrumentteja, jotka olivat maanneet keisseissä jo parikymmentä vuotta - Runnen eläkkeelle jäämisestä asti. Hovin mieleen tuli heti soittaa trumpetisti Jukka Eskolalle, hänen asiantuntemuksensa auttaisi arvioimaan soitinten kohtalon. Eskola haki soittimet ja vei ne huollettavaksi puhallinsoitinkorjaamo RoHi Oy:lle Lahteen ja sieltä edelleen Musiikin edistämissäätiön toimistoon, jossa ne nyt majaavat odottaen ensimmäisiä vuokraajia.

“Kun näin ne, ajattelin miten hyviä instrumentteja ne ovat ja kuinka olisi suuri etu saada ne pian käyttöön,” Eskola kertoo. “Mieleeni tuli ottaa yhteyttä MES-soitinpankkiin ja tarjota torvia deponoitavaksi perikunnan luvalla. Soittimet ovat erityiset nimenomaan siksi, että ne ovat Ossin puhaltimet." Juuri kunnostetut trumpetti, kornetti ja flyygelitorvi sijaitsevat nyt MES-soitinpankissa odottavat pääsyä uusien soittajien käsiin. "Nämä torvet ovat työkaluja, joiden kanssa pärjää missä vain," summaa Eskola.

Kuuntele trumpetisti Jukka Eskolan ääninäytteet alta: