Jazzia, puhaltimia, lintuja...

Tarvitaan vahvaa tahtoa ja tukea

"Jos sitä uskoa tekemiseen ei olisi, niin olisi kauhean vaikea olla muusikko", Suomessa asuva virolaislaulaja Susanna Aleksandra kertoo. Kuva: Stina Kase.

Teksti: Janne Mäkelä, 21.08.2019

Kuva6 Susanna Aleksandra

Musiikin julkaiseminen ja esittäminen kysyy usein sinnikkyyttä. Tekemisen meiningin lisäksi perille auttaa Musiikin edistämissäätiön työskentelytuki.

Laulaja ja säveltäjä Susanna Aleksandra valmistelee perinteistä jazzia ja modernia otetta yhdistelevää albumia pianisti Joonas Haaviston, basisti Joonas Tuurin ja rumpali Ville Pynssin kanssa. Aleksandra, Haavisto ja Tuuri saivat kukin puolen kuukauden työskentelytuen keväällä 2019.

"Aina jos on hyvä proggis ja hyvä idea ja hyvät ihmiset, niin se raha löytyy jostain", Aleksandra väittää.

Studio on buukattu. Albumi ilmestyy keväällä 2020.

Wind on Wind on yhtye, joka esittää luonnonläheistä musiikkia puhaltimilla. Yhtyeen jäsen Mimmi Laaksonen sai keväällä 2019 yhden kuukauden työskentelytuen uuden levyn säveltämiseen, sovittamiseen ja harjoitteluun.

Laaksosen mukaan kansanmusiikkilevyn tekeminen on harvalle yhtyeelle taloudellisesti kannattavaa.

"Mutta tahto tehdä on vahva."

Syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna järjestettävä Kaivos-festivaali Outokummussa lienee yksi kiehtovimpia musiikki- ja taidetapahtumia Suomessa. Festivaalin taiteellinen johtaja, pianisti Väinö Jalkanen esiintyy juhlilla itsekin.

"Haimme MES:ltä tukea työryhmänä", Jalkanen kertoo. "Esitämme muun muassa Oliver Messiaenin ja Sofia Gubaidulinan teoksia."

"MES:n tuki mahdollistaa rauhallisen keskittymisen teosten työstämiseen."

Tänä vuonna Kaivoksen monitaiteellinen tematiikka pyörii lintujen ympärillä, ks. kaivosfestivaali.fi.

Puhallinyhtye Wind on Wind valmistelee toista levyään ruotsalaisten soittajien Göran Månssonin ja Jonas Simonsonin kanssa. Kuvassa vasemmalta Kristiina Ilmonen, Mimmi Laaksonen, Kirsi Ojala ja Leena Laitinen. Kuva: Heidi Jakkula.
Pianisti Väinö Jalkanen luotsaa tämän vuoden Kaivos-festivaalia. Kuva: Aleksi Tikkala