Musiikintekijä ja laulaja Siru Airistola Laulujen talossa Austinissa Texasissa

Teksti Heikki Jokinen, Kuva Krista Riitinki, 20.05.2019

Laulujen talossa Texasissa

"Lähdin tekemään uusia biisejä ja halusin eri näkökulmia tekemiseen", sanoo musiikintekijä ja laulaja Siru Airistola The House of Songs -stipendimatkastaan Texasin Austiniin viime vuonna.

"Tunsinkin, että niihin tuli 'Austin-lisä'. Tein siellä musiikkia co-writerinä ja itselläni on erilainen tapa tehdä musiikkia."

The House of Songs on Austinissa sijaitseva talo, jossa eri maista tulevat säveltäjät ja muusikot voivat tehdä työtä, tutustua paikalliseen musiikkiin sekä muihin ammattilaisiin. Aluksi tanskalaisen kanssa vuonna 2009 alkanut vaihto-ohjelma on muuntunut kansainväliseksi ja talossa on vieraillut musiikin ammattilaisia 13 maasta.

Musiikintekijät ry tukee tänä vuonna kahden Austiniin matkaavan osallistumista. Se on saanut vaihto-ohjelmaan tukea Musiikin edistämissäätiöltä.

Siru Airistola oli hyvin tyytyväinen vierailuunsa. "Ympäristö on kodinomainen, ja olen tottunut kirjoittamaan musiikkia kotona. Talossa on ihana, kauniin kuuloinen flyygeli ja kitaroita. Alue on rauhallinen."

Kuva Krista Riitinki

Yhdessä paikallisten kanssa

Omakotitalossa on mahdollista soittaa flyygeliä mihin aikaan vain naapureita häiritsemättä. Studiota talossa ei ole. Suomalaisten vierailut kestävät 12 päivää.

Talossa voi samaan aikaan asua muutama vieras. Airistola oli kuitenkin ison osan ajastaan yksin. Alussa paikalla oli toinen suomalainen stipendiaatti. "Se oli hyvä, sillä näin ehti kuulla kaiken oleellisen infon."

Vaihto-ohjelman tarkoitus on tutustuttaa vierailijoita teksasilaisiin musiikintekijöihin. "Taloon tuli paikallisia muusikkoja ja he tarjoutuivat yhteistyöhön. Näin he ovat tehneet talossa aiemminkin olleiden kanssa." Airistolalle syntyikin toimiva yhteistyö paikallisten kanssa ja  se jatkui kotiinpalun jälkeenkin.

Lähiaikoina Airistolalta ilmestyy uusi EP. Sen viidestä kappaleesta kolme on tehty Austinissa. Musiikkiaan hän luonnehtii englanniksi lauletuksi orgaaniseksi skandipopiksi.

"Pääpaino matkallani oli musiikin tekemisessä, mutta kävin katsomassa muutaman keikankin. Austin on tosi vireä kaupunki, keikkoja oli vaikka kuinka paljon."

Ihmiset olivat rentoja, Airistola sanoo. "Myös tunnelma ja elämän syke olivat rentoja."

Matka Teksasiin oli kaikin puolin onnistunut. "Palasin isoa ja tärkeää kokemusta rikkaampana mukanani uusia kontakteja ja yhteistyökumppaneita."

Heikki Jokinen

The House of Songs Austin Texas

https://thehouseofsongs.org/