Rytmimusiikin Musta lammas

Teksti Heikki Jokinen, Kuva Paula Ojansuu, 09.05.2018

Musta Lammas Kuva Paula Ojansuu 1

”Puemme tutun biisin uusiin vaatteisiin, tuomme tulkinnalla siitä esiin jotakin uutta”, kuoronjohtaja Ida Olsonen kertoo Musta lammas -kuoron ohjelmistosta.

Kuoro liikkuu uteliaana ja etsien rytmimusiikin alueella. ”Mukana on pop-vaikutteita aina kansanmusikkiin asti ja toinen jalka on juurimusiikin parissa. Viime aikoina olemme flirttailleet jazzinkin suuntaan.”

Kaksi kolmasosaa kuoron ohjelmistosta on sille sovitettuja cover-kappaleita, loput omaa tuotantoa. Omien kappaleiden osuutta kasvatetaan aktiivisesti.

Musta lammas on a cappella -kuoro, se esiintyy ilman soitinsäestystä. Vuonna 2016 aloittaneessa kuorossa on 23 laulajaa; kahdeksan sopraanoa, kuusi alttoa, kuusi tenoria ja kolmihenkinen bassosektio.

”A cappellassa on valtava läsnäolon ja kommunikaation mahdollisuus. Muiden laulajien läsnäolon aistiminen on itseään ruokkiva voima.”

Ilman säestystä laulaminen on paljastavaa, Olsonen sanoo. Mutta samalla taitavat laulajat oppivat toinen toisiltaan. ”Grooven suhteen haasteet ovat isot, kaikkien on fraseerattava uskottavasti.”

Tärkeä kilpailu

Musta lammas voitti viime vuonna ensimmäisen palkinnon Aarhus Vocal Festivalilla Tanskassa. ”Olen oppinut, että ulkomainen menestys painaa Suomessa paljon.” Siksi voitto oli kuorolle erityisen tärkeä.

”Oli valtava voimanponnistus, että saimme matkarahat kokoon.” Musiikin edistämissäätiö tuki matkaa opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämästä kuoromatkojen määrärahasta.

Aarhusissa Musta lammas sai pisteitä kokonaisvaltaisesta ilmaisusta. ”Musiikki oli viritetty viimeisen päälle tälle instrumentillemme.”

Kilvassa oli kaikille kilpailijoille pakollinen kappale, josta tuli tehdä oma sovitus. ”Se on mielenkiintoinen tulokulma. Ei odoteta, että kaikki tekevät samanlaista. Tämä myös tasoittaa mies-, nais- ja sekakuorojen eroja.”

Kuoro harjoittelee viikoittain kolme ja puoli tuntia ja joka neljäs viikko pidetään 75 minuutin stemmaharjoitukset. ”Instrumentti vaatii ylläpitoa ja se on sidoksissa siihen, miten voit ihmisenä. Pyrimme työstämään kuoron sosiaalistakin puolta, henkeä ja viihtymistä.”

”Tavoitteeni on, että ei tarvitse ajatella osaako kuoro, vaan räiskiä ja luottaa siihen, että voimavarat löytyvät. Haave on, että ei tarvitse miettiä voidaanko, vaan miten ja miksi.”

Mustan lampaan identiteettiä on tähän saakka muodostettu omien biisintekijöiden ja sovittajien voimin, kuoronjohtaja sanoo. ”Nyt voisi tilata joltakulta a cappella -gurulta kappaleen ja sanoa, että tässä on tällainen instrumentti, miten käyttäisit sitä.”

Ida Olsonen toivoo voivansa uudistaa ajatusta siitä, mitä kuoro voi tehdä. ”Klassisen musiikin ja kansanmusiikin puolella on todella todella korkeatasoisia kuoroja. Rytmimusiikin saralla työtä on vielä kovasti jäljellä.”

Syksyllä ilmestyvät kuoron ensisingle sekä video ja marraskuussa se konsertoi Helsingin Savoy-teatterissa.