Musiikki kuuluu elokuvaan

"Tein musiikkivideoita tosissani ja päätomisesti useita vuosia", sanoo Musiikin edistämissäätiön Musiikkivideon edistämispalkinnon elokuussa saanut ohjaaja Mika Taanila.

Heikki Jokinen, 05.12.2018

Mika Taanila Photo By Samppa Erkkila

"Tein musiikkivideoita tosissani ja päätomisesti useita vuosia", sanoo Musiikin edistämissäätiön Musiikkivideon edistämispalkinnon elokuussa saanut ohjaaja Mika Taanila. 1990-luvun alusta vuoteen 2009 ulottuneeseen musiikivideoiden tekijän uraan mahtuu muun muassa 22-Pistepirkon, Kauko Röyhkän ja Circle-yhtyeen videoita.

Taanilan ura on jatkunut näyttävästi dokumenttielokuvan ja videotaiteen akselilla, mutta musiikilla on yhä keskeinen osa hänen elokuvissaan. "Ehkä se kumpuaa musiikkivideoista, ne olivat elokuvaopiskeluni jatko-opinnot. Musiikki kuuluu elokuvaan."

Taanila palkittiin "musiikkivideo-alan pioneerina, joka on tehnyt ensimmäisiä kansainvälisestinkin noteerattuja videoita suomalaisille artisteille".

Nykyistä suomalaista musiikkivideota Taanila pitää elinvoimaisena ja monipuolisena. "Se tuntuu kattavan kaikki mahdolliset musiikin genret."

"Musiikkivideo on siitä hauska, että se elää hetkessä teknologian ja levityksen kannalta. Kun tein itse, oli vain muutamia paikkoja, joissa näyttää musiikkivideoita, kuten Jyrki, Levyraati sekä MTV Europe."